Een kathedraal van een markthal
Transformatie werkspoorhal, Oostenburg Amsterdam
Hotspot van Oostenburg
Wij transformeren de industriële Werkspoorhal in een nieuwe Amsterdamse hotspot. In de immense hal bouwde pionier Paul van Vlissingen de eerste stoommachines in Nederland. Deze wieg van de oude industrie vormt straks het kloppend hart van duurzaam Oostenburg. Tijden veranderen, maar de rol van deze plek lijkt onveranderd. Ook nu laat Oostenburg de nieuwe tijd zien. Dit wordt een plek waar je geweest móet zijn!
Onze expertise:
Rauw, hoog en prachtig
Wij ontwikkelen hoogwaardige binnenstedelijke projecten. We maken er duurzame, unieke buurten van voor iedereen. Dat doe je niet alleen met woningen. Gebouwen met een combinatie van functies zijn essentieel. Wijken bloeien pas op als er klokje rond mensen zijn: werken, spelen, geïnspireerd raken en wonen versterken elkaar. De Werkspoorhal heeft een hoofdrol in deze nieuwe wijk - en is rauw, hoog en prachtig bovendien.
Stoutmoedig van oorsprong
Het was een stoutmoedig plan van de Amsterdamse ondernemer Paul van Vlissingen. Hij richtte hier een van de eerste moderne industriële bedrijven van Nederland op. Stoommachines en andere werktuigen vervaardigden ze hier in de 19de eeuw. Van Vlissingen ging failliet, maar de fabriek maakte een doorstart als Nederlandse Fabriek van Werktuigen en Spoormateriaal, later bekend als Werkspoor. Door een mega-treinorder uit Zuid-Afrika in 1897 werd uitbreiding noodzakelijk. Architect-ingenieur A.L. van Gendt kreeg de opdracht voor het ontwerp van drie fabriekshallen langs de Wittenburgervaart. Later volgden er nog twee. In 2001 werden de Van Gendthallen en de Werkspoorhal Rijksmonument: historisch en architectonisch van grote waarde. Wij stappen graag in de voetstappen van pionierende ondernemers – en leggen de transformatielat weer stoutmoedig hoog.
Een blik in de duurzame toekomst
Als het zomer is, gaan straks de gigantische schuifdeuren aan de kade open. Dan bezoek je hier een kunstexpositie, leuke bandjes, een foodtruckfestival, een markt. Duurzaam is ook ons materiaalgebruik. Bakstenen en beton zijn niet nieuw, maar gerecycled. Net zoals wij de monumenten hergebruiken en verduurzamen. De Werkspoorhal krijgt weer een hoofdrol, dit keer zonder steenkool- en gas: de wijk is energieneutraal. Een keerpunt. De nieuwe tijd begint hier.
Projectinformatie
Locatie: Oostenbrug, Amsterdam
Doelgroep: horeca
Programma: transformatie van industriële Werkspoorhal naar een ontmoetingsplek
Projectontwikkelaar: VORM
Realisatie: Homines Bouw
Bouwperiode: opgeleverd
In samenwerking met: Stadgenoot, OZ Architects & LOLA Landscape Architects
Vragen? Neem contact met ons op.
Bezoekadres
VORM
Schiehaven 13
3024 EC Rotterdam
Postadres
VORM
Postbus 16
3350 AA Papendrecht
Telefoon:
E-mail: