KLEUR GEVEN

Een leefbare buurt

Een aantrekkelijke wijk is een wijk waarin een veelvoud aan belangen samenkomen op een vierkante kilometer en slim op elkaar afgestemd zijn. Het gaat over bewoners en hun dromen, over de ontwikkeling van kinderen en levensgeluk van gezinnen en groepen mensen. Wie zich fijn voelt in z’n woonomgeving, trots is op de wijk, die zorgt er goed voor. Daarbij is leefbaarheid de sleutel tot succes. 

Kodw

Weten wat goed is

Sociaal, maatschappelijk én financieel voegt een leefbare buurt waarde toe. Voor ons land, voor gemeenten, voor mensen en zeker ook voor corporaties en marktpartijen in de vastgoedsector.

Toch wordt er dagelijks gebouwd op basis van “denken-te-weten” wat goed is voor mens, maatschappij en onze portemonnee. Dat kan niet langer, vinden we bij VORM. Bij VORM vinden we dat het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als sector is om een nieuw Nederland vorm te geven dat in de basis past bij de bouwopgave die er ligt, en bij de mensen die daar aan ten grondslag liggen. 

Revolutionaire methode

Daarom nemen wij het voortouw. We zijn in de afgelopen jaren aan de slag gegaan om een antwoord te vinden op die ene prangende vraag: Hoe creëer je leefbare buurten? Dat antwoord hebben we gevonden in een nieuw concept. Gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek, gecombineerd met terrabytes aan data, analyses, patronen en de keuzes die mensen zelf willen maken.

Kijk op de Wijk

We noemen het Kijk op de Wijk. Een revolutionaire nieuwe methode voor de ontwikkeling van leefbare plekken. Voor nieuwe en bestaande buurten, waarin we eigen kennis combineren met ervaringen van bewoners, data en onderzoek. Daarbij denken we aan miljoenen mensen, aan gemeenten en natuurlijk aan vastgoedpartijen. We zijn nieuwsgierig wat u ervan vindt.

Leefbare plekken

Het creëren van leefbare plekken is een belangrijke ambitie van VORM. Met Kijk op de Wijk voegen we de daad bij het woord. We gaan verder dan data en onderzoek, en betrekken de bewoner, eens voordat we aan tekentafel zitten. Zo voegen we waarde toe voor mens, buurt en maatschappij. Hoe? Bekijk de onderstaande video!

KODW klein

Kijk op de Wijk: hoe werkt het?

Om zeker te weten hoe we bestaande of nieuwe buurten moeten ontwikkelen en inrichten, hebben we een revolutionaire werkmethodiek bedacht. Drie fasen met vier tools, die afzonderlijk een beeld geven, en tezamen met grote mate van zekerheid stellen hoe een buurt écht succesvol wordt. 

Het Buurtrapport

Het Buurtrapport is de start van Kijk op de Wijk. Visievorming van de buurt, inclusief een peiling onder omwonenden en andere belanghebbenden. Beschikbare data wordt geanalyseerd en kwalitatief onderzoek wordt uitgezet. We gaan letterlijk de straat op.

De Buurtformule: het hart!

Het hart van Kijk op de Wijk is de Buurtformule. We zijn ontzettend trots dat we een database hebben opgebouwd met patronen van leefbaarheid uit diverse buurten in Nederland. Deze database groeit snel, waardoor kenmerken rondom ‘identiteit, sociale veiligheid, inclusiviteit, welzijn en sociale cohesie’ getoetst en geplot kunnen worden op toekomstige stedelijke ontwikkelingen. 

Het Buurtpanel

Geheel in het teken van participatie in een digitale samenleving hebben we een spel ontwikkeld, die de wensen én keuzes van buurtbewoners in kaart brengt. Welke keuzes maak je in de wijk op het gebied van leefbaarheid? Wil je meer verlichting? Of juist een gemeenschappelijke groentetuin? En wat doet een grote speeltuin met geluidsoverlast? 

Vragen? Neem contact met ons op.

Verzend

Bezoekadres

VORM

Schiehaven 13

3024 EC Rotterdam

Postadres

VORM

Postbus 16

3350 AA Papendrecht

Telefoon:

010 - 6421300

E-mail:

kijkopdewijk@vorm.nl