Natuurinclusief wonen als antwoord op leefproblematiek
"Als gebiedsontwikkelaars kunnen we het tij keren met natuurinclusieve bouwprojecten."
Nederland is een groen land, zo wijst de landelijke Groenmonitor uit. Maar niets is wat het lijkt, stellen Mo Sedighi (Senior conceptontwikkelaar bij VORM) en Dirk Verhagen (Partner en ontwerper Urban Synergy). “Zonder het te beseffen staat de leefbaarheid van mensen onder druk in steden. Als gebiedsontwikkelaars kunnen we het tij keren met natuurinclusieve bouwprojecten.”
Twintig jaar geleden vloog Mo Sedighi van zijn geboorteland Iran naar Nederland. Vanuit de lucht zag hij wat hij al zo vaak had gehoord: Nederland is een groen land. Eenmaal veilig geland, sloeg de schrik direct toe. Vanaf de grond bleek ons land helemaal niet zo groen te zijn. “Sterker nog: binnenstedelijk overheersen harde gevels en straatstenen. Het beton en het asfalt. Een werkelijkheid die haaks staat op de verhalen over Nederland en de donkergroene indexcijfers van de Groenmonitor. Natuurlijk is Nederland groen als je over de weilanden tuurt, maar die velden dragen niet direct bij aan een (bio)diverse en gezonde leefomgeving. En daar schuilt een acuut gevaar voor steeds meer mensen, die in en rond de steden wonen …”
“Groen? Eigenlijk word ik chagrijnig van dat woord”, versterkt stedenbouwkundig ontwerper Dirk Verhagen zijn mening over de situatie in Nederland. “Het is een kleur die vaak onterecht gekoppeld wordt aan duurzaamheid en heel veel andere sociaal-maatschappelijke waarden. Daar doet de bouwsector ook aan mee in projecten. Als we over groen spreken, dan bedoelen we vaak dat we verantwoord en toekomstbestendig bezig zijn voor mens en dier. De vraag is of we dat echt doen in al die buurten die we bouwen? Achter de gecreëerde groenstroken in binnenstedelijke projecten gaat regelmatig green washing in de vorm van fijne marketing schuil. Echt bijdragen aan de leefbaarheid van Nederland doet het vaak niet.”
"Groen? Eigenlijk word ik chagrijnig van dat woord..."
Los van een groene omgeving: wat is nu eigenlijk het probleem van meer straatstenen en minder vegetatie? “Dat het slecht gaat met de flora en fauna in Nederland is één, je kunt redetwisten wat je daarvan vindt, maar het raakt ons als mensen steeds ingrijpender. Je kunt het niet los zien van hoe we ons als mensen zijn gedragen. Het levensgeluk in steden staat letterlijk onder druk. We komen minder buiten, we bewegen minder, we raken gemiddeld meer in een isolement en hebben vaker fysieke en psychische problemen. Dat alles heeft natuurlijk een negatieve weerslag op de dynamiek in de stad. Het is een vicieuze cirkel geworden”, legt Mo Sedighi uit. “Die willen we als VORM doorbreken. Wij staan als projectontwikkelaar voor leefbaarheid. In onze projecten laten we zien dat het anders kan.” De verslechtering van de vegetatie in tuinen en daarmee diversificatie in woonwijken, is de kern, verduidelijkt hij. “Het zorgt ervoor dat mensen niet meer doen wat ze eeuwen wel gedaan hebben. Op het land werken, in de buitenlucht genieten van binnentuinen, van de vogels, de bijen en bloemen. Daar in de natuur elkaar ontmoeten. In tuinen, plantsoenen, parken en openbare fijne plekken. Simpelweg omdat die plekken er eigenlijk nauwelijks zijn.”
"Ons welzijn staat onder zware druk. Kijk maar naar het percentage burnouts van mensen in de steden. Dat is een vlijmscherpe indicator."
De vergrauwing van woonwijken – en de leefbaarheid ervan – is een gevolg van een reeks ontwikkelingen. Vinex-denken in de ruimtelijke ordening is een van de grote boosdoeners, weet Dirk Verhagen. “Door de kosten-batenanalyses in de bouwprojecten zijn we de natuur - en de waarde van de natuur - vergeten. En daarmee in essentie wat ons als mensen energie geeft en zo blij maakt. Al die woningen, zonder natuurlijke omgeving, maken het voor dieren lastig om te leven zoals ze in de 20e eeuw deden. Er dreigen vele soorten te verdwijnen in Nederland. De egel heeft het bijvoorbeeld erg moeilijk. Of wat te denken van de vertrouwde huismus en de huiszwaluw. Het is een alarmerende indicatie van hoe het met ons als mensen gesteld is. We verruïneren ons ecosysteem in hoog tempo.”
De stedenbouwkundig ontwerper verhaalt over de vijgenbomen, de sinaasappelen en druiven die steeds beter gedijen in ons klimaat. “Dat klinkt leuk, maar het soorten aanbod wordt zo heel klein. Je wilt een grotere diversiteit, met meer inheemse planten. En omdat dat te bereiken moeten we de natuur een handje helpen. Je kunt niet ontkennen dat extreme weersomstandigheden ertoe leiden dat flora en fauna het zwaar te verduren krijgen. En daarmee mensen dus ook. Vergis je niet he: in de stad is het in de zomer tot wel zeven graden warmer dan op het platteland. Met een opwarmende aarde gaat dit grote gevolgen hebben.”
Van opzij knikt de conceptontwikkelaar van VORM. Hij spreekt ruimhartig over zijn geboorteland Iran, waar mensen eerst een tuin realiseren alvorens ze nadenken over hun woning. “Het is voor hen de meest zakelijke volgorde van leven. Het besef dat mens en de natuur niet zonder elkaar kunnen, is daar heel sterk. Mensen leven natuurinclusief. Dat is geen vorm van luxe, maar een noodzaak. Zeker in de zomerse hitte. En zoals Dirk zojuist aangaf: met de verdichtingsopgave in steden, hebben wij in Nederland ook te maken met veranderende omstandigheden voor mensen. Ons welzijn staat onder zware druk. Kijk maar naar het percentage burnouts van mensen in de steden. Dat is een vlijmscherpe indicator.”
“Bladeren van bomen en planten die zweten. Wist je dat?”, vraagt Dirk Verhagen aan zijn gesprekspartner. “Zo zorgen ze voor een natuurlijke koeling en dat stimuleert weer onze gezondheid. Dat is belangrijk voor ons allemaal. Na corona zag je dat steeds meer mensen massaal gingen hardlopen. In woonwijken met meer sociale woningbouw zien we deze trend veel minder en ligt het percentage obesitas bij bewoners hoger. “Het geeft maar aan hoe belangrijk fraaie, veilige en bereikbare parken voor stadsbewoners zijn. Het is niet alleen een plek om te kunnen nadenken, maar ook een omgeving om jezelf te uiten, van jong tot oud en mensen met verschillende culturele achtergronden. Parken en groengebieden zijn de longen van de stad, waar families in de zomer samenkomen voor barbecueën of voetballen.
Terwijl de diversiteit van onze flora en fauna achteruit holt en in gelijke tred mensen het zwaar te verduren hebben, ontwikkelt VORM projecten die voor een kentering moeten zorgen in de maatschappij. Centraal in de filosofie van de ontwikkelaar staan natuurinclusief en klimaatadaptatief. “Geen kijkgroen, maar een divers concept dat enthousiasmeert om naar buiten te gaan. Met in het achterhoofd natuurlijk de mentale gezondheid en welzijn van mensen”, onderstreept Mo Sedighi nog maar eens. Een recent projectvoorbeeld van dat sociale gedachtegoed wordt gerealiseerd nabij luchthaven Rotterdam Den Haag Airport, in de wijk Zestienhoven. In het gebied Hof van Maasdam wordt gewerkt aan een on-Hollands concept: De Vallei. VORM ontwikkelt samen met Urban Synergy, Geurst & Schulze Architecten, Korteknie Stuhlmacher Architecten en Pieter Bedaux 132 woningen. Behalve woningen worden een supermarkt, een buurtcafé, een ‘speelfabriek’, een leeszaal en een gezondheidscentrum gerealiseerd.
“Zoals de naam doet vermoeden, De Vallei, zijn er in de binnentuin tal van terrassen waar de verschillende activiteiten voor bewoners mogelijk zijn. We hebben een landschappelijk raamwerk vormgegeven met hoogteverschillen die zorgen voor dynamiek voor de mens en gradatie voor zon en schaduw voor de natuur. Zo zijn in het raamwerk verschillende zones ingericht voor bewoners en is rekening gehouden met het opwaarderen van de natuurwaarde door een diversiteit aan bomen en planten te kiezen, aansluitend op de wensen van dieren die je hier wilt zien”, vertelt Dirk Verhagen met een tevreden glimlach. “Er zijn plekken waar mensen minder goed kunnen verblijven en waar dieren juist een veilig onderkomen vinden. Elders zijn er zones die we samen met de bewoners concreet gaan invullen.
Dan moet je denken aan plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, spelen of waar ze zelf kunnen inrichten: onderdeel van het project is een stukje natuureducatie, dat moet leiden tot een hoge mate van zelfinitiatief en eigen verantwoordelijkheid voor onderhoud van een deel van de tuinen.” "We laten hier heel duidelijk zien ‘hoe het ook in Nederland kan’”, stelt Mo Sedighi. “Dat zit in kleine en grote keuzes die we als ontwikkelaar hebben gemaakt. Bijvoorbeeld in de diversiteit van de beplanting. Die is jaar rond aantrekkelijk, maar tegelijkertijd goed voor het ecosysteem. Of wat te denken van een parkeergarage voor honderd auto’s, die we niet hebben verdiept, maar waar overheen we de tuin gaan decoreren. Zo hoeven we niet te graven en creëren we een spannend hoogteverschil dat helemaal past in een vallei.”
"Dan ben je een soort benzinestation met zonnepanelen. Dat is geen echte oplossing"
Terwijl het gesprek vordert en er meer details van De Vallei over tafel komen, spuwen de stedenbouwkundig ontwerper en de conceptontwikkelaar het ene idee na het andere. Ze spreken over nestkasten die aan de gevels komen en de samenwerking die gevonden is met ecologen. Over de rode lijst van dieren en de kansen die er zijn om de torenvalk of dwergvleermuis is de nieuwe woonwijk te huisvesten. Mo Sedighi besluit: “Het mooie van dit project vind ik dat we bezig zijn een woningnood op te lossen. Maar dat wel op een duurzame manier doen. Met educatie voor kinderen en met een sociale kijk op onze toekomstige generaties. Het gaat over plezierig wonen, maar ook over zorgkosten. En dat in een vorm waarin mens en natuur in harmonie zijn. Daar gaan we nog veel meer projecten van realiseren!”
Vragen? Neem contact met ons op.
Bezoekadres
VORM
Schiehaven 13
3024 EC Rotterdam
Postadres
VORM
Postbus 16
3350 AA Papendrecht
Telefoon:
E-mail: