In oktober 2022 zetten alle provincies hun handtekening onder een ambitieus plan: in acht jaar 900.000 nieuwe woningen bouwen. De bouw en onze gebouwde omgeving zijn verantwoordelijk voor 40% van de totale wereldwijde emissies, met een aanzienlijk aandeel voor de productie van fossiele bouwmaterialen. Bijna één miljoen huizen met fossiele grondstoffen bouwen is dus geen optie. Dit moet anders! En maakt de versnelling van biobased bouwen noodzakelijk. Daarom telen  bouwende projectontwikkelaar VORM en transitiebureau Squarewise sinds januari 2022 bouwgrondstoffen in Mijnsheerenland. Om samen de keten aan te zwengelen. In vijf lessen maken we de balans op na een jaar pionieren.

 

 

1. Beren negeren en gewoon doen

Starten zonder concrete afzetkanalen? Dat deden we in 2021. Willen, kunnen durven en doen. Na een oproep ‘Biogrondstof zoekt bouwproduct’ op social media waren tien afzetkanalen voor het verbouwde sorghum in nog geen drie maanden concreet. De geoogste Sorghum wordt nu toegepast in bestaande bouw (bijv. isolatiemateriaal) of productinnovaties, zoals plaatmateriaal en mycelium isolatiepanelen. Balanceren tussen de beren op de weg en het durven om deze te negeren, bracht in deze transitie oplossingsgericht denken én een heldere koers.

 

 

2. Participatie vraagt om een economisch verdienmodel

Nederlandse boeren zijn bekend met verandering en innovatie. Het telen van bio grondstoffen is hen niet onbekend. De landbouwsector kent - zoals in iedere sector -  pionierende koplopers en enthousiaste achtervolgers.  Boeren zijn geïnteresseerd! Zij investeren graag tijd en kennis in experimenten, met één belangrijke voorwaarde: er moet een economisch verdienmodel aan ten grondslag liggen. In ieder geval in de toekomst. De kennis van akkerbouwers en loonwerkers is  onmisbaar als we spreken over deze nieuwe teelten: precisie-zaaien, bemestingsregimes, onkruidbeheersing, oogstmechanisatie, droogmethoden, etcetera. De ontwikkeling en beloning van deze expertises is een waardevolle investering.

"VORM wil een aanjager zijn van de transitie naar biobased bouwen"

3. De interne transitie: even belangrijk!

VORM wil een aanjager zijn van de transitie naar biobased bouwen. Een strategische visie op managementniveau en steun voor sectorbrede innovatieprojecten zijn de basis.  Samen met een groep ambassadeurs, die staan voor innovatie, wordt de transitie ook in de organisatie van VORM uitgedragen én uitgelegd! Waarom doen we dit, wat doen we en hoe pakken we dit samen aan. Samen op een maatschappelijke missie.

4. Biobased vs. biodiversiteit

Willen we het goed doen, dan kent de totstandkoming van de productielandschappen een goede balans tussen biodiversiteit, bodemkwaliteit, klimaatbestendigheid en productiviteit. Maar let op: het telen van grondstoffen levert niet direct biodiversiteit op. Leren van de fouten van de industriële landbouw is belangrijk. Denk aan grootschalige monoculturen die vanwege kunstmest en pesticiden funest zijn voor biodiversiteit en bodemkwaliteit. Gewassen en teeltmethoden aanpassen aan lokale omstandigheden zijn een voorwaarde voor een succesvolle transitie (bodemtype, droogteresistentie, bestaande vegetaties, grondgebonden ziekten). Snelheid en schaalbaarheid zijn daarbij twee elementen die in de grondstoffentransitie continu worden afgewogen, met de lange termijn impact en volhoudbaarheid van de nieuwe systemen.

"Voor deze keten hebben we elkaar keihard nodig in de sector"

5. Kennisdeling: verbinden en samenwerken

Kennis en voortgang delen, we doen het al vanaf de eerste dag. Staken de sorghumkiempjes nét het hoofd boven de akker uit? Een mijlpaal om te delen! Belangrijk. Om de transitie aan te jagen delen we iedere fase in het proces. Open communicatie versnelt kennisdeling. Dit is onmisbaar in een nieuwe productieketen.

Voor deze keten hebben we elkaar keihard nodig in de sector. Kennis en inzichten optimaal benutten. Door het delen van plannen, voortuitgang, maar ook dieptepunten en briljante mislukkingen kunnen we écht van elkaar leren. Leren van elkaars successen en fouten. Wat je geeft, krijg je terug.

Een open platform

Hoeveel we ook produceren, de grootste impact van ons pioniersproject in Mijnsheerenland zit ‘m niet in onze 12 hectare. Het gaat over de transitie als geheel aanjagen. Het project is daarom met nadruk ook een platform voor ketenpartijen, potentiële afnemers, onderzoekers, en andere transitiemakers om met ons en elkaar te verbinden. De digitale verbindingsplek is al gelanceerd: de LinkedIn-groep "Boeren voor de bouw". Een fysieke verbindingsplek, een innovatielab vol met biobased bouwinnovaties, is onderweg.

In 2023 nodigen we iedereen uit om met ons mee te doen!

Recente publicaties

Ben je al bekend met onze publicaties?

V&I mixed use

Een blik op de complete stad

Een succesvolle buurt heeft meer nodig dan een gezonde mix van woningtypes en woonsegmenten. Anja Boon (gemeente Amsterdam), Dries Drogendijk (idem) en Xander van Beers (VORM) pleiten niet voor niets vurig voor mixed use-ontwikkelingen, zoals het A

Lees meer
buildingsmart

VORM en buildingSMART slaan handen ineen

Een mooie nieuwe samenwerking! Wij slaan de handen ineen met buildingSMART. VORM is de eerste Nederlandse bouwende ontwikkelaar die bewust volgens open standaarden werkt. Pim van Meer Redert, directeur digitalisering bij VORM, vertelt over VORM en

Lees meer
propertynl

'Focus op kwaliteit kan betaalbare nieuwbouw aanjagen'

Tegen wetgeving die er toch wel komt, kun je je volgens Hans Meurs, CEO van VORM, beter niet eindeloos verzetten. Met kwalitatief hoogwaardige betaalbare woningen kun je volgens hem wel degelijk nog een goede boterham verdienen.

Lees meer
V&I artikel natuurinclusief

Natuurinclusief wonen als antwoord op leefproblematiek

Nederland is een groen land, zo wijst de landelijke Groenmonitor uit. Maar niets is wat het lijkt. Zonder het te beseffen staat de leefbaarheid van mensen onder druk in steden. Als gebiedsontwikkelaars kunnen we het tij keren met natuurinclusieve b

Lees meer
V&I artikel Hans Eva

Betaalbare meters maken in een perfecte storm

‘Het is de ergste vastgoedcrisis in de afgelopen 25 jaar’, stelt Hans Meurs. In de boardroom in Rotterdam verhaalt de CEO van VORM samen met directeur Concepten, Eva Hekkenberg, over de ingrepen die VORM deed om vooruit te kunnen blijven kijken.

Lees meer
V&I artikel Lannoy

Bewonersparticipatie voor omarming verduurzaming

De slag om de verduurzaming wordt gewonnen in de bestaande woningvoorraad. Dat lukt alleen als de bewoners goed worden meegenomen. De renovatie van de Haagse Lannoy Toren is het toonbeeld van wat bewonersparticipatie.

Lees meer
V&I artikel tennispark

Bijzondere transformatie van een tennisclub in Amsterdam

Toen de toekomst van de Jan Evertsenstraat in een nota werd uitgestippeld, leek het einde van de straat een beetje te worden vergeten. Dat was een kans voor VORM om een innovatief transformatieplan van Wonen, Sporten en Leren te bedenken. De gem

Lees meer
KODW klein

VORM lanceert revolutionaire Kijk op de Wijk

Hoe creëer je leefbare buurten in binnenstedelijke gebieden? En hoe weet je als ontwikkelaar zeker dat de beslissingen die je neemt ook toekombestendig zijn? VORM lanceert Kijk op de Wijk. Een datagedreven concept, zonder aannames en met een smartp

Lees meer
sorghum

Samen bouwen aan duurzame en betaalbare woningen

Verduurzaming en leefbaarheid moeten hand in hand gaan. Het gaat niet alleen om zo energiezuinig mogelijk wonen, biobased en circulariteit. Mensen moeten vooral ook prettig wonen in alle woningen die we bouwen en renoveren. Daar zijn we bij VORM va

Lees meer
VVDS

VORM verbindt ouderen in Rotterdam

Op 1 februari organiseerden wij - samen met Gouderdom - een feestelijke middag voor ouderen op de SS in Rotterdam, in de strijd tegen eenzaamheid.

Lees meer
utberg

Comfortabeler wonen in het gerenoveerde Tuinenhoven

Al 35 jaar woont Astrid (69) in de wijk Tuinenhoven in Rotterdam. Deze plek is echt haar thuis. De weduwe is dan ook maar wat blij dat haar vertrouwde huurwoning in 2019 is gerenoveerd in plaats van gesloopt, wat het oorspronkelijke plan was. “De w

Lees meer
Sorghum

Een jaar van boer tot bouwer

Sinds januari 2022 telen VORM en Squarewise sinds januari 2022 bouwgrondstoffen in Mijnsheerenland. Om samen de biobased bouwketen aan te zwengelen. In vijf lessen maken we de balans op na een jaar pionieren.

Lees meer

Vragen? Neem contact met ons op.

Verzend

Bezoekadres

VORM

Schiehaven 13

3024 EC Rotterdam

Postadres

VORM

Postbus 16

3350 AA Papendrecht

Telefoon:

010 - 6421300

E-mail:

post@vorm.nl