Een mooie nieuwe samenwerking! Wij slaan de handen ineen met buildingSMART. VORM is de eerste Nederlandse bouwende ontwikkelaar die bewust volgens open standaarden werkt. Pim van Meer Redert, directeur digitalisering bij VORM, vertelt over VORM en de mogelijkheden die het partnerschap met buildingSMART biedt.

Vrij in softwarekeuze

“Ik houd me al bijna vijftien jaar bezig met de 3D digitalisering van de keten, waarvan de laatste vijf jaar bij VORM”, vertelt Pim. “Hier richt ik me op het inzetten van BIM, juist ook voor de ontwikkelfase. De lastigste problemen ontstaan tenslotte vaak al vóór de bouwaanvraag. Toen ik VORM-CEO Hans van Meurs mijn plannen voorlegde was hij kritisch, voorzichtig enthousiast, maar: hij wilde wel dat we dit softwareonafhankelijk zouden aanpakken, met open standaarden. Hierdoor zijn de mensen en bedrijven waarmee wij werken vrij in hun softwarekeuze. Dit leidde tot de keuze voor IFC als vertaling naar Excel van de ontwikkelaar.”

Datagedreven proces

Het is Pims doel om in de hele keten datagedreven te gaan werken. “Het is misschien niet mogelijk om de keten volledig objectief toetsbaar te maken”, licht hij toe. “Maar, waar het kan gaan we het doen. BIM is hierbij hét middel om data te optimaliseren. Hierbij werken wij met IFC. Wanneer alle betrokken partijen het erover eens zijn dat het IFC de waarheid is en op deze data sturen, ontstaat een datagedreven proces. En nee: IFC is niet perfect. Maar het is het beste wat er is en here to stay. Daar durf ik mijn geld wel op in te zetten.”

"want als je op opbrengsten stuurt, is je winst veel groter dan wanneer je alleen faalkosten reduceert."

- Pim van Redert, directeur digitalisering bij VORM
Mini BIM

VORM gebruikt IFC om relevante data van ontwikkelaars te visualiseren. Dit gebeurt met het mini BIM: dit BIM omvat het minimale wat nodig is om de haalbaarheid van een casus inzichtelijk te maken. Pim: “Het mini BIM maakt BIM toegankelijk voor niet-techneuten, allemaal op basis van IFC. Het gaat niet om de technische details, maar juist over het gebruik van ruimtes. Door middel van kleuren zie je bijvoorbeeld welke ruimtes naar een woningcorporatie gaan, welke collectief zijn en welke worden verkocht aan particulieren. Zo kun je al vanaf de tenderfase, dus ruim twee tot drie jaar eerder dan anders, met een afnemer in gesprek gaan over de plannen. Het mini BIM gaat bovendien eerst over opbrengsten en daarna pas over kosten. Dat is slim, want als je op opbrengsten stuurt, is je winst veel groter dan wanneer je alleen faalkosten reduceert. Winst in welke VORM dan ook van duurzaamheid tot tijd, geld en kwaliteit. Dat hebben we bijvoorbeeld ook gedaan tijdens het project KOER.”

Draagvlak creëren

“We kunnen alleen datagedreven werken als iedereen modellen gaat lezen en beoordelen”, vervolgt Pim. “Ik zie het als mijn persoonlijke missie om dat voor elkaar te krijgen. Digitalisering en innovatie is verandermanagement. Het is geen wedstrijd tegen elkaar, maar een wedstrijd van alle concullega’s die geloven in digitalisering tegen de rest. Alleen wanneer iedereen datagedreven werkt kunnen we een optimale winst behalen.” Om dit voor elkaar te krijgen zoekt Pim volop de samenwerking op. “Ik werk met dit doel samen met onze concullega’s: grote (gebieds)ontwikkelaars, waaronder BPD, COD, Blauwhoed, Kavel Vastgoed en MRP. Ook zoek ik de samenwerking met afnemers, woningcorporaties en beleggers, zit ik aan tafel met de brancheverenigingen van ontwikkelaars (NEPROM), architecten (BNA) en woningcorporaties (Aedes) en ben ik betrokken bij het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). buildingSMART mag in dit rijtje niet ontbreken.”

Samenwerking met buildingSMART

“buildingSMART is dé plek voor technisch inhoudelijke kennis”, stelt Pim. “Nu mensen overtuigd zijn van ons idee, willen we deze oplossing samen met buildingSMART technisch perfect maken. Samen maken we BIM toegankelijk voor nieuwe gebruikers, zoals woningcorporaties, beleggers en (gebieds)ontwikkelaars. Door middel van het partnerschap met buildingSMART Nederland wil VORM in eerste instantie het mini BIM IFC beter toegankelijk te maken voor de branche van vastgoedontwikkelaars, die tot nu toe nog niet met IFC werkt. Vervolgens gaan we kijken naar de initiatieven die er wereldwijd al zijn om binnen Nederland een mini GIM - een mini BIM voor gebiedsontwikkeling – op basis van IFC te gaan te gebruiken voor gebiedsontwikkeling en buurtparticipatie. Plannen genoeg dus!”

Recente publicaties

Ben je al bekend met onze publicaties?

V&I mixed use

Een blik op de complete stad

Een succesvolle buurt heeft meer nodig dan een gezonde mix van woningtypes en woonsegmenten. Anja Boon (gemeente Amsterdam), Dries Drogendijk (idem) en Xander van Beers (VORM) pleiten niet voor niets vurig voor mixed use-ontwikkelingen, zoals het A

Lees meer
buildingsmart

VORM en buildingSMART slaan handen ineen

Een mooie nieuwe samenwerking! Wij slaan de handen ineen met buildingSMART. VORM is de eerste Nederlandse bouwende ontwikkelaar die bewust volgens open standaarden werkt. Pim van Meer Redert, directeur digitalisering bij VORM, vertelt over VORM en

Lees meer
propertynl

'Focus op kwaliteit kan betaalbare nieuwbouw aanjagen'

Tegen wetgeving die er toch wel komt, kun je je volgens Hans Meurs, CEO van VORM, beter niet eindeloos verzetten. Met kwalitatief hoogwaardige betaalbare woningen kun je volgens hem wel degelijk nog een goede boterham verdienen.

Lees meer
V&I artikel natuurinclusief

Natuurinclusief wonen als antwoord op leefproblematiek

Nederland is een groen land, zo wijst de landelijke Groenmonitor uit. Maar niets is wat het lijkt. Zonder het te beseffen staat de leefbaarheid van mensen onder druk in steden. Als gebiedsontwikkelaars kunnen we het tij keren met natuurinclusieve b

Lees meer
V&I artikel Hans Eva

Betaalbare meters maken in een perfecte storm

‘Het is de ergste vastgoedcrisis in de afgelopen 25 jaar’, stelt Hans Meurs. In de boardroom in Rotterdam verhaalt de CEO van VORM samen met directeur Concepten, Eva Hekkenberg, over de ingrepen die VORM deed om vooruit te kunnen blijven kijken.

Lees meer
V&I artikel Lannoy

Bewonersparticipatie voor omarming verduurzaming

De slag om de verduurzaming wordt gewonnen in de bestaande woningvoorraad. Dat lukt alleen als de bewoners goed worden meegenomen. De renovatie van de Haagse Lannoy Toren is het toonbeeld van wat bewonersparticipatie.

Lees meer
V&I artikel tennispark

Bijzondere transformatie van een tennisclub in Amsterdam

Toen de toekomst van de Jan Evertsenstraat in een nota werd uitgestippeld, leek het einde van de straat een beetje te worden vergeten. Dat was een kans voor VORM om een innovatief transformatieplan van Wonen, Sporten en Leren te bedenken. De gem

Lees meer
KODW klein

VORM lanceert revolutionaire Kijk op de Wijk

Hoe creëer je leefbare buurten in binnenstedelijke gebieden? En hoe weet je als ontwikkelaar zeker dat de beslissingen die je neemt ook toekombestendig zijn? VORM lanceert Kijk op de Wijk. Een datagedreven concept, zonder aannames en met een smartp

Lees meer
sorghum

Samen bouwen aan duurzame en betaalbare woningen

Verduurzaming en leefbaarheid moeten hand in hand gaan. Het gaat niet alleen om zo energiezuinig mogelijk wonen, biobased en circulariteit. Mensen moeten vooral ook prettig wonen in alle woningen die we bouwen en renoveren. Daar zijn we bij VORM va

Lees meer
VVDS

VORM verbindt ouderen in Rotterdam

Op 1 februari organiseerden wij - samen met Gouderdom - een feestelijke middag voor ouderen op de SS in Rotterdam, in de strijd tegen eenzaamheid.

Lees meer
utberg

Comfortabeler wonen in het gerenoveerde Tuinenhoven

Al 35 jaar woont Astrid (69) in de wijk Tuinenhoven in Rotterdam. Deze plek is echt haar thuis. De weduwe is dan ook maar wat blij dat haar vertrouwde huurwoning in 2019 is gerenoveerd in plaats van gesloopt, wat het oorspronkelijke plan was. “De w

Lees meer
Sorghum

Een jaar van boer tot bouwer

Sinds januari 2022 telen VORM en Squarewise sinds januari 2022 bouwgrondstoffen in Mijnsheerenland. Om samen de biobased bouwketen aan te zwengelen. In vijf lessen maken we de balans op na een jaar pionieren.

Lees meer

Vragen? Neem contact met ons op.

Verzend

Bezoekadres

VORM

Schiehaven 13

3024 EC Rotterdam

Postadres

VORM

Postbus 16

3350 AA Papendrecht

Telefoon:

010 - 6421300

E-mail:

post@vorm.nl