“Hibi” van VORM geselecteerd als winnend plan voor kavel 10b in Amstelkwartier 3de fase
122 nieuwe woningen als start van nieuwe natuurinclusieve woonwijk in Overamstel
10 januari 2024
Samenhang, collectiviteit en integrale duurzaamheid kenmerken het winnende plan van bouwende projectontwikkelaar VORM voor de ontwikkeling van kavel 10b in Amstelkwartier 3de fase. Samen met Bun, ANA Architecten, Keizer Koopmans, Arup en BOOM Landschape ontwikkelden zij “Hibi”, dat door de gemeente Amsterdam is geselecteerd voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk in Overamstel. Een duurzaam plan waarin verbinding en kwaliteit samenkomen in 122 nieuwe woningen, een supermarkt, retailmix, parkeergarage en een 2.000 m2 natuurinclusieve stadsbiotoop.
Amstelkwartier is een nieuwe wijk ten zuiden van de Amstel, gelegen langs de bocht van de rivier tussen de Spaklerweg en de Duivendrechtsevaart. Hibi markeert het begin van de derde fase van deze nieuwe woonwijk in Amsterdam. Het wordt het centrale winkelgebied voor de omliggende buurten. Het plan bestaat uit vijf stadse woonblokken, met ieder een onderscheidend karakter. Voor het winkelprogramma introduceert Hibi een retailmix van bekende publiekstrekkers en lokale ondernemers, waardoor de Merenburgstraat een eigen en unieke stadse sfeer krijgt.
Verbinding tussen mensen
Het ontwerp integreert natuurinclusiviteit, duurzaamheid en ruimtelijkheid in een programma van 102 middeldure huurwoningen, 20 vrije sector koopwoningen, 2.000 m2 supermarkt, 300m2 kantoorruimtes, 300m2 detailhandel en een natuurinclusieve stadsbiotoop. Het ontwerp is geïnspireerd op Kintsugi: dat 'gouden verbinding' betekent. Een Japanse keramiektechniek waarbij fragmenten met behulp van goud worden samengevoegd tot een nieuw object. Hierdoor wordt de nieuwe samenhang, inclusief de verbindingen, waardevoller dan de afzonderlijke elementen. Deze nieuwe samenhang wordt Hibi genoemd, de naam van het plan dat samenhang en onlosmakelijkheid symboliseert.
Verbinding en groene kwaliteit
Het geheim van Hibi ligt in de bijzondere ontsluitingen en collectieve ruimten in het blok, de “Hibi-spaces”. Met een collectief programma worden verbindingen tussen bewoners gestimuleerd, dat de woonkwaliteit vergroot. In de weelderige binnentuin wordt een gemeenschappelijke Tuinkamer gerealiseerd. Daarnaast komen er een sport- en wasbar, een klusplek en dakterras. Alle ruimten zijn voor de bewoners van Hibi toegankelijk en hebben een verbinding met de natuurinclusieve binnentuin. De binnentuin is als stadsbiotoop het kloppend hart van Hibi. De tuin is zo ontworpen dat sociale interactie, klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit in elkaars verlengde liggen. Een plek om elkaar te ontmoeten, maar ook voor individuele rust en ontspanning. Hier ontmoeten buren elkaar, spelen kinderen en worden activiteiten ondernomen. Bovendien draagt de tuin bij aan een gezonde ecologie en integratie van groen tot een duurzaam en natuurinclusief gebouw. Een habitat voor een grote verscheidenheid aan inheemse planten- en diersoorten als ecologische stapsteen tussen het Morgenstondplantsoen en Park Somerlust. Hemelwater wordt opgevangen in retentiekratten op de daken en in de binnentuin, waardoor al het groen met eigen water wordt geïrrigeerd.
Bewuste duurzame keuzes
Het gebouw bestaat hoofdzakelijk uit materialen met een duurzaam karakter. Van constructie tot afwerking zijn materialen afwisselend biobased, gerecycled of hergebruikt. Met CO2-negatieve gevelstenen, CLT kolommen en galerijen en circulair beton wordt een MPG van €0,34/m²/J gegarandeerd. Bovendien kennen de woningen vrije indeelbaarheid voor levensloopbestendige woningen en een toekomstbestendig gebouw.
Het winnende team bestaat uit VORM, Bun, ANA architecten (coördinerend architect), met Keizer Koopmans (architect) en BOOM Landscape, Arup (adviseur duurzaamheid en constructie), Donker Design (ecologie en onderhoud), , Repurpose (materiaalscout), Mooi Lost Op! (plintadviseur) en IGC Bouweconomie (adviseur bouwkosten).
Vlnr: Carolien Schippers (Gem. Amsterdam), Eva Hekkenberg (VORM), Daan van Gool (VORM), Rob Stam (Gem. Amsterdam), Dries Drogendijk (Gem. Amsterdam), Ingrid van Duuren (Gem. Amsterdam), Nathan Vos (VORM), Hans Meurs (VORM)
Vragen? Neem contact met ons op.
Bezoekadres
VORM
Schiehaven 13
3024 EC Rotterdam
Postadres
VORM
Postbus 16
3350 AA Papendrecht
Telefoon:
E-mail: